Οι καλές συνήθειες ξεκινούν νωρίς: 7 λόγοι για να εμπλακούν τα παιδιά σας στην κουζίνα

Τα παιδιά λατρεύουν να μαγειρεύουν, και με την ευκαιρία, θα παίζουν στην κουζίνα. Και γιατί όχι? Η μαγειρική είναι δημιουργική, ακατάστατη και διασκεδαστική και γαργαλάει όλες τις αισθήσεις.

Επιπλέον, οι προσπάθειές σας ανταμείβονται με κάτι που είναι (ελπίζουμε) νόστιμο να φάτε. Και το μαγείρεμα μπορεί να προσφέρει κάποια επιπλέον οφέλη. Το να περνάτε χρόνο στην κουζίνα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν εκτίμηση για τα υγιεινά τρόφιμα και να καλλιεργήσουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Η σημασία αυτού του πράγματος δεν πρέπει να αγνοηθεί. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρβαρων παιδιών έχουν αυξηθεί δραματικά. Αυτό είναι μια αντανάκλαση, εν μέρει, μιας δίαιτας που περιλαμβάνει πάρα πολλές θερμίδες και τρόφιμα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και πολύ λίγα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο.

Τα πολλά οφέλη της μαγειρικής με παιδιά

Τα γεύματα που τρώγονται μακριά από το σπίτι είναι υψηλότερα σε θερμίδες, λιπαρά και κορεσμένα λίπη και παρέχουν λιγότερο ασβέστιο και φυτικές ίνες από τα γεύματα που προετοιμάζονται στο σπίτι. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων στο σπίτι σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.

Ξεκινήστε με τα παιδιά σας να κάντε την υγιεινή διατροφή μια νέα παράδοση. Ακολουθούν μερικά ακόμη οφέλη από το να φτιάχνετε σπιτικά γεύματα με τα παιδιά:

1. Ανάπτυξη εκτίμησης για τα υγιεινά τρόφιμα

Εάν οι γονείς μπορούν να χρησιμεύσουν ως καλά πρότυπα με τις διατροφικές τους επιλογές, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν και τα παιδιά τους. Το μαγείρεμα και το φαγητό μαζί βοηθούν τα παιδιά να εκτιμήσουν τα υγιεινά τρόφιμα.

2. Ενθάρρυνση των παιδιών να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα

Τα παιδιά απολαμβάνουν να τρώνε ό,τι έχουν ετοιμάσει. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην επιλογή των συστατικών και στην προετοιμασία των φαγητών, είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν τις δημιουργίες τους. Η μαγειρική εμπειρία θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε ένα ανοιχτό μυαλό όταν πρόκειται να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα.

3. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους

Τα παιδιά αποκτούν μια αίσθηση υπερηφάνειας και ανεξαρτησίας όταν μαγειρεύουν. Τα παιδιά λατρεύουν να καυχιούνται ότι «τα έκανα όλα μόνος μου!» Όταν είναι σε θέση να ετοιμάσουν κάτι μόνοι τους, όσο απλό κι αν είναι, και μετά να το σερβίρουν στην οικογένεια, ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους. Βοηθήστε τα παιδιά σας καθοδηγώντας τα σε συνταγές κατάλληλες για την ηλικία τους .

4. Αγγίζοντας τη δημιουργική τους πλευρά

Μόλις τα παιδιά αποκτήσουν κάποιες βασικές δεξιότητες και μάθουν να ακολουθούν συνταγές, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να γίνουν δημιουργικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια απλή βασική συνταγή. Μόλις καταλήξουν στις δικές τους συνταγές, πολλά παιδιά απολαμβάνουν να δημιουργούν το δικό τους αρχείο συνταγών.

5. Ενθάρρυνση του οικογενειακού δεσμού

Το να περνάτε χρόνο μαζί στην κουζίνα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και χαλαρωτικό τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Πολλά παιδιά δεν χρειάζονται πολλή παρενόχληση για να έρθουν μαζί σας στην κουζίνα, γι' αυτό χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να απολαύσετε απλώς το ένα την παρέα του άλλου και να μιλήσετε για το πόσο καλό - και καλό για εσάς - θα είναι το γεύμα σας.

6. Ενίσχυση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων

Το να αφήνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως το ανακάτεμα, η ανάμειξη των υλικών, το τύλιγμα της ζύμης ή, για τα μεγαλύτερα παιδιά, ο τεμαχισμός λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη λεπτή τους κινητικότητα, τον έλεγχο και τον συντονισμό ματιού-χεριού.

7. Αύξηση της εστίασης και της προσοχής

Το μαγείρεμα περιλαμβάνει τη σωστή παρακολούθηση συνταγών και βημάτων για να φτάσετε στο νόστιμο, τελικό προϊόν. Όταν μαγειρεύουν, τα παιδιά μαθαίνουν να προσέχουν κάθε λεπτομέρεια. Μαθαίνουν γρήγορα και πρέπει να επικεντρωθούν αν θέλουν να φάνε αυτό το σνακ ή το γεύμα στο τέλος! 

Σούζαν Μπάουερμαν

MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND – Sr. Director, Worldwide Nutrition Education and Training