5 συνήθειες ευεξίας για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια συναρπαστική μηχανή, όπως και οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες του. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το ανοσοποιητικό σύστημα: η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας αμύνεται ενάντια στις ασθένειες και τις λοιμώξεις έχει ιντριγκάρει τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες. Μία από τις πρώτες ανοσολογικές παρατηρήσεις που καταγράφηκαν είναι αυτή του Θουκυδίδη, ενός Έλληνα ιστορικού και στρατιωτικού, ο οποίος γύρω στο 430 π.Χ. σημείωσε ότι υπήρχαν άνθρωποι που, κατά τη διάρκεια μιας εστίας πανώλης στην Αθήνα, είχαν την τύχη να αναρρώσουν και δεν προσβλήθηκαν από την ασθένεια ούτε δευτερόλεπτο. χρόνος.Η σύγχρονη μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος ξεκίνησε με τον επιστήμονα Luis Pasteur στα μέσα του 19ου αιώνα , όταν αναγνωρίστηκε επιστημονικά ως προστάτης έναντι των μολυσματικών ασθενειών. Από τότε, η έρευνα έχει γίνει πιο εκλεπτυσμένη και νέες ανακαλύψεις γίνονται τακτικά.Για παράδειγμα, τα τελευταία 20 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον κρίσιμο ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την επούλωση των πληγών .

Πώς να αναπτύξετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σύστημα

Η σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος για τη συνολική μας ευημερία είναι προφανής, γι' αυτό φροντίστε το. Ό,τι βάζουμε στο σώμα μας, καθώς και το πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας, όλα συμβάλλουν στην ευημερία μας. Θυμηθείτε, η διατροφή δεν προλαμβάνει τις ασθένειες, αλλά βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού, υγιούς συστήματος του σώματος. Η διατροφή δεν υποκαθιστά την ιατρική περίθαλψη. Εδώ είναι 5 προσωπικές συνήθειες ευεξίας και διατροφής για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

1. Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή.

Όσον αφορά τη σχέση του ανοσοποιητικού συστήματος με τη διατροφή, υπάρχουν ορισμένες βασικές πτυχές που πρέπει να θυμάστε:

  • Τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες (κυρίως A, C, D και E), μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά.
  • Καταναλώστε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, είτε προέρχονται από ζωικές είτε φυτικές πηγές.
  • Για υδατάνθρακες , επιλέξτε μη επεξεργασμένους, φυσικούς. Αυτές οι καλές πηγές υδατανθράκων περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι όλα εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών.
  • Μην ξεχνάτε τη σημασία της κατανάλωσης ευεργετικών λιπαρών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη θετική λειτουργία των διαφορετικών κυττάρων που αποτελούν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα λευκοκύτταρα, τα μεγάλα κοκκώδη λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα.

Το αβοκάντο είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή ακόρεστων λιπαρών και μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να το εντάξετε στη διατροφή σας. Ορίστε μερικά παραδείγματα:

  • Προσθέστε το στο αγαπημένο σας σέικ πρωτεΐνης ή smoothie.
  • Φτιάξτε ένα τοστ με αβοκάντο.
  • Χρησιμοποιήστε το αντί για μαγιονέζα σε τονοσαλάτα.
  • Φτιάξτε γουακαμόλε.

2. Πλύνετε τα χέρια σας σωστά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , το πλύσιμο των χεριών σας μπορεί να εξαλείψει τους μικροοργανισμούς και να βοηθήσει στην αποφυγή της μετάδοσης ασθενειών.

  • Πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 30-40 δευτερόλεπτα.
  • Φροντίστε να ακολουθήσετε όλα τα βήματα: βρέξτε, τρίψτε, τρίψτε, ξεπλύνετε και στεγνώστε.
  • Πλύνετε τα χέρια, τις παλάμες, τα νύχια, τους καρπούς, ακόμη και τους πήχεις.

Αφού πλύνετε τα χέρια σας, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα και προϊόντα χωρίς paraben για να περιποιηθείτε το δέρμα σας.

3. Ξεκουραστείτε αποτελεσματικά.

Ο επαρκής και υγιεινός χρόνος ύπνου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, αλλά οι ενήλικες θα πρέπει να επιδιώκουν να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα . Η βελτίωση των συνηθειών υγιεινής του ύπνου σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη ποιότητα ανάπαυσης, η οποία θα βοηθήσει στην αποκατάσταση τυχόν μεταβολικών βλαβών και, συνεπώς, στη διατήρηση της ισορροπίας.

4. Ασκηθείτε τακτικά.

Έρευνες έχουν δείξει τη θετική επίδραση της άσκησης στην ανοσολογική απόκριση:

  • Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αμυντική δραστηριότητα και τη μεταβολική υγεία.
  • Τα άτομα που ασκούν μέτρια άσκηση έχουν μικρότερο κίνδυνο για ασθένεια.
  • Η άσκηση μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση.
  • Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, ακόμη και όταν το σώμα γερνά.

Η άσκηση σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα είναι μια σωστή σύσταση για τους ενήλικες να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

5. Πίνετε αρκετό νερό.

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας των μετάλλων και των υγρών που χρειάζεται το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό μας σύστημα για να λειτουργήσει σωστά. Το νερό αποτελεί περίπου το 70 τοις εκατό της συνολικής σωματικής μας μάζας ως ενήλικες και κατανέμεται τόσο σε ενδοκυτταρικούς (65 τοις εκατό) όσο και σε εξωκυττάρια (35 τοις εκατό) χώρους, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να διατηρούμε ενυδάτωση.Νερό:

  • Είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Είναι ένα βασικό συστατικό του λεμφικού υγρού, το οποίο περιέχει εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια, που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
  • Βοηθά στη διατήρηση υγιών βλεννογόνων, οι οποίες προστατεύουν τις περιοχές στο εσωτερικό του σώματός σας που εκτίθενται στον αέρα – ρουθούνια, στόμα και λαιμός.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση του σώματός σας σε ισορροπία και καλή κατάσταση, επομένως η φροντίδα του θα είναι πολύ σημαντική. 

Μαριέν ΓκάρζαRD – Μέλος, Διαιτητική Συμβουλευτική Επιτροπή και Συμβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Διατροφής

Υποστηρίξτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με το Immune Booster! Αυτό το ρόφημα συμπληρώματος διατροφής σε σκόνη είναι κατασκευασμένο με EpiCor® -ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο συστατικό με βάση την αποξηραμένη μαγιά. Το Immune Booster είναι μια έξυπνη διατροφή για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Περιέχει επίσης βασικές βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως βιταμίνες C και D, σελήνιο και ψευδάργυρο. Το Immune Booster διατίθεται σε κουτί με 10 φακελάκια και ιδανικό για όταν βρίσκεστε εν κινήσει!