Είναι ασφαλή τα συμπληρώματα διατροφής; Εξέταση των πλεονεκτημάτων των συμπληρωμάτων

Του Δρ. Kent L. Bradley MD, MBA, MPH – Chief Health and Nutrition Officer

Όταν πρόκειται για την εύρεση ακριβή διατροφικών πληροφοριών , οι καταναλωτές μπορεί να αισθάνονται σύγχυση ειδικά στο διαδίκτυο. Ως γιατρός, θέλω να απομυθοποιήσω τυχόν παρανοήσεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες, ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία και την ευεξία τους.

Είναι πραγματικά απαραίτητα τα συμπληρώματα;

Με τα χρόνια, οι άνθρωποι μου έκαναν ερωτήσεις όπως "Γιατί πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα;"

Στην ιδανική περίπτωση, θα παίρναμε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι «ιδανικά» επειδή με το σύγχρονο τρόπο ζωής, και τις μεθόδους που παράγονται πλέον τα τρόφιμα, είναι δύσκολο να πάρουμε τις σωστές ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών, μικροθρεπτικών συστατικών και φυτοθρεπτικών συστατικών στα γεύματά μας κάθε μέρα.  Όταν το σώμα μας δεν λαμβάνει επαρκείς θερμίδες από το φαγητό, ο εγκέφαλος δίνει σήμα πείνας και το στομάχι μας μπορεί να γρυλίζει.

Όμως, ενώ ο εγκέφαλός μας κάνει καλή δουλειά στο να σηματοδοτεί μια αντίδραση πείνας, δεν μας λέει αν μας λείπουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει βέλτιστα. Αυτό το ονομάζουμε « κρυφή πείνα » ή ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, που ταλαιπωρεί έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως.

Για να βοηθήσουν τα άτομα να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, οι ειδικοί υγείας βασίστηκαν σε μια προσέγγιση συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, σε ορισμένους πληθυσμούς, σε μωρά και μικρά παιδιά μπορεί να χορηγηθούν συμπληρώματα βιταμίνης Α ή φόρμουλες, ενώ σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία συμπληρώματα φολικού οξέος. Η κρυφή πείνα επηρεάζει επίσης δυσανάλογα τους γηράσκοντες πληθυσμούς . 

Γενικά, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να αυξάνουν την πρόσληψη βιταμίνης D και Β12 καθώς γερνούν και οι αθλητές συνιστάται να καταναλώνουν περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνες Β.

Τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να προσφέρουν πολλά λειτουργικά οφέλη. Για παράδειγμα, όταν τρέχω, παίρνω ένα συμπλήρωμα που ενισχύει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα μου για να υποστηρίξει τη ροή του αίματος και την απόδοση. Παίρνω επίσης συμπληρώματα φυτικών ινών επειδή δεν καταναλώνω πάντα επαρκείς ποσότητες από φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα.

Δεδομένου ότι οι διατροφικές μας ανάγκες μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης με καλή γνώση της επιστήμης της διατροφής. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνά μας, περίπου το 27 τοις εκατό λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής από τους γιατρούς τους.

Είναι τα συμπληρώματα ασφαλή;

Όταν μιλάμε για συμπληρώματα, συγκεντρώνουμε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που λαμβάνονται για την υποστήριξη της υγείας, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να απαντήσουμε σε μια τόσο ευρεία ερώτηση χωρίς ευρεία απάντηση. Ναι – γενικά, τα συμπληρώματα είναι ασφαλή.

Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που εμπλέκονται, όπως ο τύπος του συμπληρώματος, οι προσωπικές σας ανάγκες και τα πρότυπα ποιότητας του κατασκευαστή. Ας τα συζητήσουμε αυτά λεπτομερέστερα.

Κατανόηση Ελάχιστων Απαιτήσεων και Ανώτατων Ορίων

Αρχικά, ας αξιολογήσουμε τον τύπο του συμπληρώματος. Ορισμένα συμπληρώματα επικεντρώνονται στην υποστήριξη της υγιεινής πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, ακόμη και λίπη και αμινοξέα που το σώμα σας δεν παράγει αλλά χρειάζεται για υγιή λειτουργία.

Αυτά τα συμπληρώματα έχουν συχνά καθιερωμένες ελάχιστες ημερήσιες απαιτήσεις και γνωστά ανώτατα όρια με βάση την κατανόηση των πιθανών παρενεργειών. Έτσι, θα εξαρτηθεί από το πόσο από αυτό το συμπλήρωμα παίρνετε σε σχέση με όλες τις άλλες πηγές θρεπτικών συστατικών σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες έχουν υπουργεία υγείας που διατηρούν κατευθυντήριες γραμμές για τους ανθρώπους ώστε να πληρούν τις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, έχουμε τα Recommend Dietary Allowances ή RDA, τα οποία καθορίζει το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής στο Ινστιτούτο Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών. Αυτές οι συστάσεις διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο της ζωής.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας καθορίζουν επίσης τα ανεκτά ανώτερα επίπεδα πρόσληψης (UL) θρεπτικών ουσιών για να διασφαλίσουν ότι οι ποσότητες συμπληρωμάτων δεν ενέχουν κινδύνους για τους καταναλωτές.

Επειδή η διατροφή είναι περίπλοκη και προσωπική, σας ενθαρρύνουμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν συμπληρώσετε ή κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας. Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει εάν χρειάζεστε συγκεκριμένα συμπληρώματα για οποιαδήποτε ιατρική πάθηση ή για να διορθώσετε τυχόν ελλείψεις. Πάντα να ενημερώνετε τον παροχέα σας για όλα τα συμπληρώματα που παίρνετε, καθώς ορισμένα μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος για συνιστώμενες προσλήψεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα βοτανικά συμπληρώματα;

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, καλέσαμε τον Stefan Gafner, PhD, Chief Science Officer του American Botanical Council , να μοιραστεί τις σκέψεις του. «Αν ανήκετε σε αυτούς που πίνουν καφέ για να ξεκινήσουν το πρωί σας, τότε έχετε παρατηρήσει πώς τα εκχυλίσματα από φυτά μπορούν να ασκήσουν αξιοσημείωτη επίδραση στους ανθρώπους. Τα βοτανικά συστατικά χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες – χρόνια για μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία, όπως η προώθηση πιο ξεκούραστου ύπνου, η βοήθεια σε μικρές γαστρεντερικές παθήσεις ή η ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Πολλά από αυτά τα φυτά έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες για να υποστηρίξουν τα οφέλη τους».

«Υπάρχει ένας εντυπωσιακός και αυξανόμενος αριθμός κλινικών μελετών σε ανθρώπους για βοτανικά συστατικά και φυτικά συμπληρώματα διατροφής που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά κάθε μήνα», γράφει ο Δρ Γκάφνερ. «Η ποιότητα των δοκιμών έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Νομίζω ότι αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για να μελετήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των βοτανικών συμπληρωμάτων και ανυπομονώ να δω τι θα βρουν οι επιστήμονες τα επόμενα χρόνια».

Είναι ασφαλή τα βοτανικά συμπληρώματα;

Όσον αφορά την ποιότητα, κάθε κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή αξιολογήσεων ασφάλειας των προϊόντων του. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές βοτανικών κάνουν το παν για να διασφαλίσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των συστατικών των προϊόντων τους.

Ορισμένες εταιρείες έχουν προηγμένα προγράμματα δοκιμών για να διασφαλίσουν τη σωστή ταυτοποίηση πολύπλοκων βοτανικών συστατικών, που περιλαμβάνει τεστ DNA. Οι ηγέτες του κλάδου συνεργάζονται με την Ερευνητική Συμμαχία Natural Health Products (NHP), που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Guelph, σε μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη νέων, αμοιβαία συμφωνημένων προτύπων για τον έλεγχο ταυτότητας βοτανικών συστατικών για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Ακριβώς όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ενσωματώσετε βοτανικά συμπληρώματα στο πλάνο σας.

Ο Δρ Gafner συνιστά να αναζητήσετε κατασκευαστές που να είναι διαφανείς σχετικά με τα πρότυπα και τις πρακτικές τους. «Όταν πρόκειται για την επιλογή μιας επωνυμίας, συχνά συνιστώ στους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τον ιστότοπο της εταιρείας, τη φιλοσοφία προμήθειας και τα συστήματα ποιότητάς τους. Οι εταιρείες που είναι πρόθυμες να αποκαλύψουν πού προμηθεύονται τα φυτά τους, πόσο βιώσιμες είναι οι γεωργικές πρακτικές τους και πόσα επενδύουν στη διασφάλιση της ποιότητας των συστατικών και των προϊόντων τους θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Πρέπει οι καταναλωτές να αισθάνονται ασφαλείς σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων πρέπει να ακολουθούν τις τρέχουσες καλές πρακτικές παραγωγής (cGMP), οι οποίες απαιτούν ορισμένες διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την ταυτότητα, την καθαρότητα, την ποιότητα, τη δύναμη και τη σύνθεση των συμπληρωμάτων διατροφής μέσω δοκιμών. Η εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι κάθε συμπλήρωμα διατροφής περιέχει ό,τι αναγράφεται στην ετικέτα και είναι απαλλαγμένο από μολυντές. 

Εκτός από τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς, υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί όπως ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) που καθορίζουν πρότυπα για τα εργαστήρια, ώστε οι εργαστηριακές δοκιμές της εταιρείας να είναι ακριβείς και αξιόπιστες. Ορισμένες εταιρείες φτάνουν στο σημείο να αποκτήσουν πιστοποίηση ISO για τις εργαστηριακές μεθόδους δοκιμών τους.

Όταν αγοράζετε οποιοδήποτε προϊόν διατροφής, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχει αγοραστεί από μια αξιόπιστη μάρκα ή κατασκευαστή, ειδικά όταν το αγοράζετε μέσω Διαδικτύου. Αφιερώστε χρόνο για να ερευνήσετε τη φήμη της εταιρείας που παράγει το συμπλήρωμα. Κοιτάξτε προσεκτικά τον ιστότοπό τους για να μάθετε για τις πιστοποιήσεις και τα μέτρα τους για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε ένα υψηλής ποιότητας, ασφαλές προϊόν για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Το πιο σημαντικό, οι ατομικές ανάγκες είναι διαφορετικές. Ορισμένες παθήσεις υγείας, φάρμακα, ακόμη και γενετική σύνθεση μπορούν να επηρεάσουν αν ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, όταν καταναλώνεται σε συνιστώμενες ποσότητες, είναι στην πραγματικότητα καλό. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει κληρονομήσει το γονίδιο HFE μπορεί να είναι επιρρεπές σε υπερβολική αποθήκευση σιδήρου. Η συμπλήρωση με σίδηρο είναι πιθανό κάτι που αυτό το άτομο θα πρέπει να επανεξετάσει.

Σύνοψη:

Γενικά, για υγιή άτομα, τα συμπληρώματα είναι ασφαλή εάν πληρούν σημαντικά πρότυπα ποιότητας και καταναλώνονται όπως συνιστάται για την υποστήριξη μιας υγιεινής διατροφής.

Τα συμπληρώματα είναι ασφαλή και ωφέλιμα, αρκεί να ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες:

  • Πριν ξεκινήσετε ένα σχήμα συμπληρωμάτων, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι σε θέση να συστήσουν τα καλύτερα συμπληρώματα που συμπληρώνουν το σχέδιο ευεξίας σας, διασφαλίζοντας ότι παίρνετε τις σωστές ποσότητες για την ηλικία, το φύλο και το στάδιο της ζωής σας και ότι δεν αλληλοεπιδρούν με οποιοδήποτε φάρμακο που παίρνετε.
  • Πολλές αξιόπιστες εταιρείες τηρούν αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας. Γίνετε ο συνήγορος της υγείας του εαυτού σας και ερευνήστε τις εταιρείες συμπληρωμάτων ποιότητας.
  • Να διαβάζετε πάντα τη διατροφική ετικέτα και να παίρνετε σύμφωνα με τις οδηγίες.

Θυμηθείτε, τα συμπληρώματα δεν είναι μια συμφωνία που γίνεται μεμονωμένα. Πρέπει να είστε συνεπείς, διαφορετικά δεν θα έχετε τα οφέλη. Τα συμπληρώματα προορίζονται για να υποστηρίξουν τη διατροφή σας, οπότε αν ο στόχος σας είναι η ευεξία, στοχεύστε να ζήσετε έναν υγιεινό, δραστήριο τρόπο ζωής. 

Tα αγαπημένα προϊόντα του Dr. Bradley περιλαμβάνουν τα Herbalife24 Rebuild Strength και HerbalifelineMax